Smaka svenska viner
Välkommen till vinfestivalen 2023.
Det här är den 7:e festivalen sedan starten.
Datum för festivalen 2023 är den 28-29 juli.
Vi önskar er en härlig dag med våra svenska viner!
Välkommen till vinfestivalen 2023.
Det här är den 7:e festivalen sedan starten.
Datum för festivalen 2023 är den 28-29 juli.
Vi önskar er en härlig dag med våra svenska viner!
Lägg gärna in dina bilder på Facebook och Instagram
#skepparpsvingård
1. Entré: Biljetter, information. Pressinformation
2. Vingårdarna (12 st). Här väljer du vilka viner du vill prova
3. Gustibus Wine & Spirit Academy vinskola / Vinet & Glaset
5. Skepparp Vingårds servering med festivaltallriken
6. Festivalbaren med dryck till maten m.m.
7. Vinodlingen. OBS! Ta inte med glasen utanför festivalområdet
WC Toaletter
Behöver ni hjälp? Fråga gärna någon som har ett orange band runt halsen!
“I sommar har vi det stora nöjet att få ha Anna-Lena Brundin som Vinfestivalens konferencier. En härlig frisk fläkt med energi och humor”.
Anna-Lena är bekant för de flesta och är känd från både TV och scen. Vi minns henne från komikerparet Brundin & Bugge i tv-programmet “Daily Live”, från “Söndagsöppet” och “Släng dig i Brunnen” mm. Dessutom har hon en karriär som både författare till flera böcker och sångerska med Piaf, tango och country på skiva. Anna-Lena är en återkommande gäst på Skepparps Vingård tillsammans med sambon Jan Sigurd. Senast fick vi njuta av deras show “Piraten, Piaf & Ett Piano”.
Även i sommar har vi nöjet att ha sommelieren och vinkännaren Anders Öhman från Gustibus WSA här på festivalen. Anders genomför vinprovningar för er som har förköpt biljetter.
Tareq Taylor har varit ansvarig för festivalmaten sedan starten för sju år sedan. Även detta år har han komponerat och satt samman festivaltallriken men han kommer inte hinna vara på plats och servera. Han har lagt speciell omsorg om att det han serverar ska passa till vin av druvan Solari. Ni köper vin glasvis i baren och till maten väljer ni naturligtvis en ”ståltankad Solaris” från någon av våra svenska vingårdar.
Den här festivalen vore inte möjlig utan Bengt ”Fuffe” Åkesson som äger Skepparps Vingård där vi befinner oss idag. ”Fuffe” sköter idag gårdens 22.000 vinstockar och gör ett antal olika viner i sitt vineri utanför Kivik. Han gör även vin åt och tillsammans med flera andra skånska vingårdar. Bengt Åkesson är arrangör av vinfestivalen.
Facebooksida: >> Skillinge Domän Sånana
… ägs av Percy och Anita Månsson vilka räknas som pionjärer inom svensk vinodling.
Redan 1994 planterade Percy de första vinstockarna på gården. Det rörde sig om hybrid-sorter som Zilga, Spulga och Sukribe. Det första vinet buteljerades 1999. Det dröjde dock till 2009 innan de första flaskorna fanns tillgängliga på Systembolaget.
1998 planterades ytterligare 380 st vinstockar på den nuvarande vingården väster om Skillinge på Österlen. Dessa gav inget bra vin så år 2000 planterade Percy 600 stockar av Vitis Vinifera sorten Rondo samt ytterligare 54 sorter, fyra av varje. Nu har man valt ut 14 sorter.
2010 blev man godkänd leverantör till Systembolaget. År 2011 tog Domän Sånana’s Clarét 2009 guldmedalj i SM i mathantverk klassen Svenskt vin. Gården producerar idag cirka 2000 flaskor per år.
Sånana är det namn som bönderna kallade de steniga och sandiga utmarker som allt sedan storskiftet tillhört gårdarna. Domän Sånana är en del av denna mark och har tillhört familjen Månsson sedan 1873.
Hemsida: >> Flädie MAT & Vingård
På Flädie vingård har man odlat vindruvor sedan 2007 när de första stockarna planterades och idag finns ca 9000 vinstockar fördelade på 2,5 hektar. Större delen av odlingen består av fyra olika druvsorter; de blåa druvorna Rondo och Cabarnet Cortis, som används till röda viner och roséviner, samt de gröna druvorna Solaris och Phönix som man gör vitt stilla och mousserande vin på.
På Flädie vingård strävar man efter att arbeta med en ekologisk odlingsfilosofi och hög hantverksgrad.
Röda viner jäser med skalen på ståltank och lagras på amerikanska ekfat.
Rosévinerna pressas utan avstjälkning.
Vita viner jäser vid låg temperatur och lagras sedan på ståltank. Det vita vinet Aniara Barrique lagras dock på franska eller kaukasiska ekfat.
Flädies mousserande viner tillverkas enligt den traditionella metoden med andra jäsningen på flaskan.
Flädie Vingård belönades 2022 med guld- respektive silvermedalj vid Vinordic Wine Challenge för sina viner Aniara Renässans och Aniara Barrique. Vinerna tävlade om medaljerna mot internationella viner.
Hemsida: >> Gute Vingård
… har odlat vin i 20 års tid på södra Gotland. Med fantastiskt havsnära läge finns 17.000 plantor av sorterna Solaris, Phönix och Rondo. Arealen är på 5 hektar. Här odlar man ekologiskt och den kalkrika jorden sätter sin speciella karaktär på vinerna.
Normalt skördas de gröna druvorna i september för det mousserande vinet. Rondo och de resterande druvorna av Solaris och Phönix skördas i oktober då sockerhalten i druvorna är som högst.
Gute Vingårds strategi är att ta in olika vinmakare för varje vin, det gör att respektive vinmakare verkligen är expert på sitt eget vin. Alla viner förvaras i ståltank och merparten även på ekfat från Sverige, Frankrike och USA.
Tillsammans med 300 aktieägare driver Björn och Kim anläggningen som också består av ett gårdshotel samt destilleri. Gute Vingård visar gärna upp sin anläggning och har även guidade visningar hela sommaren.
På Vinfestivalen detta år kommer Gutevin att presentera bland annat ett rött vin.
Hemsida: >> Ivögården Mat & Vingård
… är en liten vingård med 900 vinstockar varav ca 400 aktiva. Druvorna är Solaris, Rondo och Regént. De första sattes 2013 och de senaste 2021. Allt som produceras, Vitt, Rött, Rosé, Mousserande Vitt och Rosé samt destillat serveras i den egna restaurangen med undantag av Vinfestivalen på Skepparps Vingård.
Ivögårdens vinodling har unik “terroir” på Ivö och området kring Ivösjön. Klacken på Ivö och Vånga-/Oppmannaberget är det enda stället i Skåne där urberget är och har varit i dagen i 100-tals miljoner år. Den röda graniten. Det utfälls mineraler som finns i jorden. Det bildas också kaolin som finns i marken. Utöver detta blev det stora kalkavlagringar av alla snäckor och skaldjur som levde i Krithavet för 60 miljoner år sedan.
Vingården nominerade till Skånes Bästa 2022 i Magasinet Skånes tävling och vann i kategorin “Årets läsarfavoriter” för sin närproducerade mat och goda service.
Hemsida: >> Kullabergs Vingård
… odlar druvor vid foten av det klippiga Kullaberg med ambitioner att göra världsklassvin. Här produceras mestadels vitt men även orange, rosé, röda och mousserande viner. Viner som hämtat flera medaljer i internationella vintävlingar. Detta år erhöll man Gastronomiska Akademins diplom för sitt arbete inom den svenska vinnäringen.
Man arbetar med vitikulturella metoder som förbättrar jordhälsa, jordstruktur och bidrar till ökad mångfald i och runt odlingslägena. Ört- och blomblandning finns mellan vinraderna, frukt- och landskapsträd längs odlingarna samt egen biodling.
Kullabergs Vingård har 14 hektar odlingar på tre lägen. Jordarna är heterogena med sand och lera som vilar på den unika bergarten Kullait.
De äldsta stockarna är från 2006. Här finns gröna druvsorter som Souvignier Gris, Solaris, Donauriesling, Muscaris, Auxerrois och Johanniter och blå som Pinot Nova, Cabernet Noir, Rondo, Regent och Spätburgunder. Dessutom finns ett testfält med 21 unika sorter.
Kullaberg har nyligen färdigställt ett nytt vineri med kapacitet för upp till 30 hektar odling. Vinmakare på Kullaberg är K Felix G Åhrberg som f.ö. erhöll Sveriges första mästarbrev och vinbonde/vd är Victor Dahl. Ägare är Björn Odlander och Paulina Berglund.
Hemsida: >> Lottenlund estate
… är första generationens familjeägd vingård och etablerades 2016. Gården drivs av Tina Berthelsen och sambon Manfred Dröschler och nästa generation är redan på väg in genom barnen Oscar och Olivia.
Visionen är att erbjuda unika dryckesupplevelser med den bästa, mest innovativa dryckesportföljen och med minsta möjliga miljöavtryck. Här odlas 7 sorters svampresistenta druvor på 10.5 ha på 2 lägen; Allerum strax norr om Helsingborgs centrum och vid Segelstorps strand på Bjärehalvön.
Totalt 45.000 vinstockar är planterade i 3 etapper mellan 2016 och 2023. Druvfamiljen är nu komplett med 4 gröna druvsorter: Solaris, Muscaris, Donau-Riesling och Souvignier Gris samt 3 blå druvsorter: Cabernet Cortis, Pinot Nova och Monarch. Genom att odla flera druvsorter på två olika lägen skapas mångfald av smakupplevelser i dryckerna.
Gården producerar enligt low intervention-metoden vita torra viner, vita söta viner, rosévin, mousserande viner, rött vin, vermouth och destillat. Man tar tillvaratar vinodlingens resurser genom att destillera pressresterna till ett mjukt druvdestillat likt grappa och producerar även äppelbrandy från egen äppelodling, gin, akvavit och en skånsk tolkning av Pommeau.
Både vineri och destilleri är flerfaldiga medaljvinnare trots sina unga år.
Foto: A Torn Studio
Hemsida: >> Långmyre vineri
… är en Krav-certifierad vingård på Gotland etablerad 2018 med sin första skörd 2020. Ägare är Andrea Guerra från Salerno i Italien, med utbildning och flera års bakgrund som vinmakare och vinagronom och sommelier och Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin och konsten kring dess tillverkning.
Under våren 2018 planterades 26.000 vinplantor på fem hektar. Odlingen består i dagsläget av fem olika sorters druvor, tre gröna (Fleurtai, Soleri och Sauvignon Kretos) och två blå (Merlot Kanthus och Cabernet Volos). Sorterna är så kallade piwi-sorter, eller hybrider framtagna av Vivai Rauscedo i norra Italien. De är korsningar på traditionella vindruvor och vilda druvor och är såväl resistenta mot många sjukdomar som anpassade till vårt nordiska klimat. Jordmånen är kalkrik, mycket likt den terroir som kännetecknar Chablis och Champagne i Frankrike. Jorden består även av omkring 70% sand vilket ger utmärkt naturligt dränage.
Långmyre Vineri hade sin första skörd år 2020. Skörden 2022 var den bästa hittills och resulterade i omkring 4000 flaskor av rosé, vitt, rött och mousserande vin. När man når full kapacitet kommer det att produceras 26.000 flaskor vin, med minimal påverkan på miljön.
Hemsida: >> Skepparps Vingård
… ägs och drivs av Bengt Åkesson på familjens släktgård i Skepparps öster om Ravlunda by på Österlen. Här har länge odlats äpplen.
År 2011 tog man de första stegen inom vinproduktion och planterade 7.000 vinstockar. Idag har gården 25.000 vinplantor på 5,5 hektar, där den gröna druvan Solaris dominerar. Solaris är ju Sveriges mest odlade druva, och med all säkerhet den druva som kommer att vara signifikant för svenskt vin över tid. Man odlar även de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis som används till både rosé och rött vin.
Sedan ett par år odlas även druvan Mertzling, vilken verkar ge en ny möjlighet för längre lagring av de mousserande vinerna. Under 2022 planterades ytterligare ett par nya sorter, Cabaret Noir, Sauvignon Gris och Sauvitage för test.
Skepparps Vingård har ett eget vineri där alla egna viner framställs. Man tar även hand om andra vingårdars skörd för deras vinframställning. Speciellt anlitas man av andra för framställning av olika mousserande viner. All framställning av mousserande viner görs enligt ”Traditionell metod” där vinet får sin andra jäsning på flaska.
Skepparps Vingård har blivit mycket rosade och omskrivna för sina mousserade viner där flaggskeppen Grand Prix görs som vitt och rosé. Man tillverkar även en Demi sec (Final) med viss sötma och en Zero Dosage där inget socker finns kvar efter andra jäsningen.
Hemsida: >> Thora Vingård
… har som mål att hantverksmässigt skapa högkvalitativa bordsviner och eleganta mousserande viner från lokalt odlade druvor på Bjärehalvön.
Heather och Johan Öberg köpte gården utanför Torekov 2014. Drömmen om en egen vingård med viner startade med 300 stockar Pinot Noir som planterades nära bostadshuset för att få skydd mot vinterns nordliga vindar.
2018 införlivades Broddarps vingård på Bjärehalvön. Detta var från början ett samarbetsprojekt med Alnarps Lantbruksuniversitet i Lund och åren som följde innebar 23.000 nya stockar med Solaris, utvalda Pinot Noir-kloner, Chardonnay och Pinot Meunier.
Drömmen slutar inte här. I maj 2022 planterade Thora Vingård ytterligare 10.000 stockar Chardonnay och Pinot Noir samt ett par nya spännande sorter; Gamay och Chenin Blanc. Arbetet med ett nytt modernt vineri pågår och planeras stå klart 2023.
Foto: Thora Vingård.
Hemsida: >>
… är belägen uppe på kullarna väster om Kivik på Österlen. Här mognar gröna vindruvor på tusen vinstockar i rader vända mot söder och Hanöbukten. Odlingen omfattar 0,3 hektar och här odlas druvorna Solaris, Merzling och Seyval Blanc. Den drivs av kompanjonerna Margaretha Laike och Marek Haraburda. Vingården har fått sitt namn efter Margaretas gård som har brukats av samma släkt under tre sekler.
Mellby nr 5 Vingård producerar 3 stilla vita viner: Solaris Hav, Solaris Havn och Solaris Have. Solaris HAV och HAVN är torra viner, med lite olika karaktär (genom olika jäst, och olika lång macerationstid), medan Solaris HAVE är ett vin med sötma (16 g/liter). Man producerar även ett mousserande vin.
Mellby Mousserande producerades första gången 2015. Här är målsättningen att efterlikna en traditionell champagnestil. Vinet genomgår malolaktisk fermentation, och tiden för flaskjäsningen har successivt ökats till 2 – 2,5 år. Som förebild vid framtagande av den valda stilen har man haft Skaersögaard Vin på Jylland med sina ”Dons” mousserande viner, och Sven Moesgaard som äger Skaersögaard har fungerat som mentor.
Hemsida: >> Åhus Vingård
… startades 2004 – som en av pionjärerna inom kommersiell svensk vinodling. De första stockarna planterades 2005 vid Färjegården mellan Åhus och Yngsjö, på på en varm södersluttning ner till Helge å med mullhaltig väldränerad sandjord. Marken, som ägs av Jörgen & Karin Persson, lantbrukare i tredje generation, användes för tobaksodling av Jörgens farfar vid början av 1900-talet.
Undan för undan växte vingården till 3500 vinstockar fördelade på sorterna Solaris, Seyval Blanc, Phoenix, Rondo och Leon Millot.
Åhus Vingård erbjuder tre olika stilla viner och ett mousserande vitt, stilla rosé och rött vin. Samtliga viner belönades under 2022 vid internationella bedömningar. Många besökare från tidigare vinfestivaler minns deras röda vin Åhus Leon Millot.
Vingården och vineriet drivs av Jörgen & Karin Persson och Karin Birch & Carlo Tyrberg. Odlingens 72 vinrader sköts tillsammans med ca 150 engagerade och kunniga odlare. Under sommaren är vingården öppen för besök och provsmakning.
Hemsida: >> Österlenvin
… är en av de först anlagda vingårdarna i Skåne.
Thorsten Persson och Claes Olsson startade 2002 med en mindre odling om cirka 150 stockar och det var blå druvor och rött vin som gällde. Efter ett par säsonger förstod man att det krävdes extremt varma somrar och dom bestämde sig för att istället satsa på vita viner och rosé. Idag består vingården av 2500 stockar av Solaris, Rondo, Cabernet Cortis och Sauvignon Gris.
2009 byggdes ett vineri i skånsk stil med vasstak. Samtidigt fick Österlenvin alla tillstånd klara för att bli en kommersiell verksamhet.
Claes Olsson sålde sin del för ett par år sedan och idag äger Ylva och Thorsten Persson hela företaget.
I april 2021 brann vineriet som man hyrde ner till grunden och allt vin och all utrustning förstördes i branden. Inget kan stoppa en hängiven vinbonde och arbetet med att bygga ett nytt startade.
Under alla år har det genuint “österlänska vinet” gjort sig känt under namnet “Per Ols”. År 2022 stod Österlenvins nya vineri klart och vinerna byter nu namn till Österlenvins Vida och Österlenvins Råsa.
Österlenvin producerar högklassiga hantverksmässiga vita viner och roséviner. Vinerna har fått utmärkelser som Top Gold, Gold och Silver i International PIWI Wine Award.
Världsmästaren i OSTRONÖPPNING ”OstronHasse” Johannesson kommer att vara på plats i år också och tävlingar i sabrering är också planerade. Mer info kommer.
Ni som är här har ju förköpt era biljetter. Om ni vill köpa fler provningsremsor eller vin så gör ni detta vid informationsdisken.
Vinprovningarna betalas med kuponger. Häften med 10 kuponger kostar 280:-. Varje kupong motsvarar normalt en provsmakning. Några speciella viner kan kosta två kuponger.
I gårdens restaurang serveras Tareq Taylors specialkomponerade "vinprovar-måltid" (för er som har förbokat) som passar till svenskt vin på druvan Solaris.