Smaka svenska viner

Välkommen till vinfestivalen 202x …
Det här är den x:e festivalen sedan starten. 
Datum för festivalen xxxx är den xx-xx juli.
Vi önskar er en härlig dag med våra svenska viner!

VÄLKOMNA TILL Sommarens stora vin-äventyr

Lägg gärna in dina bilder på Facebook och Instagram

#skepparpsvingård

1. Entré: Biljetter, information. Pressinformation
2. Vingårdarna (12 st). Här väljer du vilka viner du vill prova
3. Gustibus Wine & Spirit Academy vinskola / Vinet & Glaset
5. Skepparp Vingårds servering med Tareq Taylor
6. Festivalbaren med dryck till maten m.m.
7. Vinodlingen. OBS! Ta inte med glasen utanför festivalområdet 
WC Toaletter

Behöver ni hjälp? Fråga gärna någon som har ett orange band runt halsen!

Träffa oss på Vinfestivalen

Jesper Aspegren

Sommarens konferencier är en person ni säkert känner igen.
Vi är glada över att ha Jesper Aspegren här denna sommar. Han kommer gå runt med sin mikrofon och prata med besökare och vinproducenter. 

Anders Öhman

Även i sommar har vi nöjet att ha sommelieren och vinkännaren Anders Öhman från Gustibus WSA här på festivalen. Anders genomför vinprovningar för er som har förköpt biljetter.

Tareq Taylor

Tareq Taylor står som vanligt i köket på Skepparps Vingård. Han har satt samman en festivaltallrik för er som har förbokat. Han har lagt speciell omsorg om att det han serverar ska passa till vin av druvan Solari. Ni köper vin glasvis i baren och till maten väljer ni naturligtvis en ”ståltankad Solaris” från någon av våra svenska vingårdar.

Bengt Åkesson

Den här festivalen vore inte möjlig utan Bengt ”Fuffe” Åkesson som äger Skepparps Vingård där vi befinner oss idag. ”Fuffe” sköter idag gårdens 22.000 vinstockar och gör ett antal olika viner i sitt vineri utanför Kivik. Han gör även vin åt och tillsammans med flera andra skånska vingårdar. Bengt Åkesson är arrangör av vinfestivalen.

Domän Sånana

Facebooksida: >> Skillinge Domän Sånana

… är en av våra äldsta svenska vingårdar. Redan 1994 planterade Percy och Anita Månsson de första vinstockarna hemma i Skillinge på Österlen. Odlingen växte och år 2000 startades en försöksodling med 56 olika sorters druvor. År 2008 stod ett nybyggt vineri klart i vingården och året efter släpper man sitt första vin på tre lokala systembolag. Idag består vinodlingen av de druvor som trivs bäst just här – nämligen Solaris, Sauvignon Gris, Muscaris och Ortega (gröna druvor) samt Regent, Rondo, Cabernet Cortis och Sirame (blå druvor). Produktionen av vita och röda viner uppgår idag till cirka 2000 flaskor per år.
Domän Sånana har fått många priser och Percy Månsson ses av många som ”Nestor” i svensk vinhistoria. ”Sånana” är det namn som bönderna kallade de steniga och sandiga utmarker som allt sedan storskiftet tillhört gårdarna.

FLÄDIE MAT & Vingård

På Flädie vingård har man odlat vindruvor sedan 2007 när de första stockarna planterades och idag finns ca 9000 vinstockar fördelade på 2,5 hektar. Större delen av odlingen består av fyra olika druvsorter; de blåa druvorna Rondo och Cabarnet Cortis, som använd till röda viner och roséviner, samt de gröna druvorna Solaris och Phönix som man gör vitt stilla och mousserande vin på.
På Flädie vingård strävar man efter att arbeta med en ekologisk odlingsfilosofi och hög hantverksgrad.
Röda viner jäser med skalen på ståltank och lagras på amerikanska ekfat. 
Rosévinerna pressas utan avstjälkning. 
Vita viner jäser vid låg temperatur och lagras sedan på ståltank. Det vita vinet Aniara Barrique lagras dock på franska eller kaukasiska ekfat. 
Flädies mousserande viner tillverkas enligt den traditionella metoden med andra jäsningen på flaskan.
Flädie Vingård belönades 2022 med guld- respektive silvermedalj vid Vinordic Wine Challenge för sina viner Aniara Renässans och Aniara Barrique. Vinerna tävlade om medaljerna mot internationella viner.

Gute Vingård

Hemsida: >> Gute Vingård

Gute Vingård har odlat vin i 20 års tid på södra Gotland. Med fantastiskt havsnära läge finns 17.000 plantor av sorterna Solaris, Phönix och Rondo. Arealen är på 5 hektar. Här odlar man ekologiskt och den kalkrika jorden sätter sin speciella karaktär på vinerna.
Gute Vingårds strategi är att ta in olika vinmakare för varje vin, det gör att respektive vinmakare verkligen är expert på sitt eget vin. Förra året gjorde Gute Vingård sitt mousserande vin tillsammans med Skepparps Vingård och det anses mycket lyckat.
Tillsammans med 300st aktieägare driver Björn och Kim anläggningen som också består av ett gårdshotel samt destilleri. Gute Vingård visar gärna upp sin anläggning och har även guidade visningar hela sommaren.

Ivögården Vingård

… är en liten vingård med 900 vinstockar varav ca 400 aktiva. Druvorna är Solaris, Rondo och Regént. De första sattes 2013 och de senaste 2021. Allt som produceras, Vitt, Rött, Rosé, Mousserande Vitt och Rosé samt destillat serveras i den egna restaurangen med undantag av Vinfestivalen på Skepparps Vingård. 
Ivögårdens vinodling har unik “terroir” på Ivö och området kring Ivösjön. Klacken på Ivö och Vånga-/Oppmannaberget är det enda stället i Skåne där urberget är och har varit i dagen i 100-tals miljoner år. Den röda graniten. Det utfälls mineraler som finns i jorden. Det bildas också kaolin som finns i marken. Utöver detta blev det stora kalkavlagringar av alla snäckor och skaldjur som levde i Krithavet för 60 miljoner år sedan.
Vingården har inte lämnat in viner för internationell bedömning men uppmärksammades av Comitté Interprofessional du vin de Champagne. Fram till den 10 januari 2022 hette deras mousserande vin Ivöpagne, men har nu bytt namn till Ivögårdens Mousserande.

Kullabergs Vingård

Hemsida: >> Kullabergs Vingård

… odlar druvor vid foten av det klippiga Kullaberg med ambitioner att göra världsklassvin. Här produceras mestadels vitt men även orange, rosé, röda och mousserande viner. Viner som hämtat flera medaljer i internationella vintävlingar. Förra året erhöll man den prestigefyllda första stjärnan i Star Winery I AWC.
Det marina klimatet på Kullahalvön har stor påverkan på temperatur, soltimmar och nederbörd. Mycket dagsljus under växtperioden och svala nätter mot hösten ger fin mognad, aromatisk frukt och frisk syra som följd. Jordarna är heterogena med sand och lera som vilar på den unika bergarten Kullait.
Kullabergs Vingård har 14 hektar odlingar på tre lägen. De äldsta stockarna är från 2006. Här finns gröna druvsorter som Souvignier Gris, Solaris, Donauriesling, Muscaris, Auxerrois och Johanniter och blå som Pinot Nova, Cabernet Noir, Rondo, Regent och Spätburgunder. Dessutom finns ett testfält med 21 unika sorter.
Just nu pågår arbetet med att färdigställa ett nytt vineri med kapacitet för upp till 30 hektar odling. Vinmakare på Kullaberg är K Felix G Åhrberg och vinbonde/vd är Victor Dahl. Ägare är Björn Odlander och Paulina Berglund.

LOTTENLUND ESTATE

Hemsida: >> Lottenlund estate

För 20 år sedan byggde vi vår gård och anlade området Lottenlund i Helsingborg. Vi investerade i ytterligare 10 ha mark som en ren investering för att 10 år senare ha en önskan om att bo på en vingård efter en resa i Toscana.
Sommaren 2019 utökades odlingsarealen till det dubbla i Allerum och samtidigt tog Lottenlund över vinodlingen som Änglavin grundat på 1.5 ha. 2021 mer än fördubblade Lottenlund den ytan och idag är Lottenlund totalt 10.5 ha varav 8 ha är i produktion.
Lottenlund Estate odlar druvorna Solaris, Sauvignon Gris, Muscaris och Donauriesling. Blå druvor är Cabernet Cortis och Monarch. 
Alla viner från Lottenlund heter Lotima som står för Lottenlund, Tina och Manne.
Lotima Selense 2019 vann silvermedalj i den internationella piwi tävlingen 2021. Vinet är från gårdens första skörd och viniering. Vinet är gjort på 70% Solaris från gamla ekfat och 30% ståltankslagrad stål.

LÅNGMYRE ESTATE

Hemsida: >> Långmyre vineri

… är en Krav-certifierad vingård på Gotland etablerad 2018 med sin första skörd 2020. Ägare är Andrea Guerra från Salerno i Italien, med utbildning och flera års bakgrund som vinmakare och vinagronom och sommelier och Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin och konsten kring dess tillverkning.
Under våren 2018 planterades 26.000 vinplantor på fem hektar. Odlingen består i dagsläget av fem olika sorters druvor, tre gröna (Fleurtai, Soleri och Savignon Kretos) och två blå (Merlot Kanthus och Cabernet Volos). Sorterna är så kallade piwi-sorter, eller hybrider framtagna av Vivai Rauscedo i norra Italien. De är korsningar på traditionella vindruvor och vilda druvor och är såväl resistenta mot många sjukdomar som anpassade till vårt nordiska klimat. Jordmånen är kalkrik, mycket likt den terroir som kännetecknar Chablis och Champagne i Frankrike. Jorden består även av omkring 70% sand vilket ger utmärkt naturligt dränage.
Långmyre Vineri hade sin första skörd år 2020. Skörden 2021 blev lyckad och resulterade i cirka 2000 flaskor. När man når full kapacitet kommer det att produceras 26.000 flaskor vin, med minimal påverkan på miljön.

SKEPPARPS VINGÅRD

Hemsida: >> Skepparps Vingård

På det vackra Haväng i Verkaådalen, strax norr om Kivik, finns Skepparps Vingård. Som tredje generationens ägare driver Bengt Åkesson och Eva Bergqvist gården tillsammans. Platsen valde farfar Åkesson för naturens skönhet och den bördiga jordens skull. Han anlade sin första äppelodling här, och var en av dem som lade grunden för att göra Österlen med omnejd vida känd för odling av frukt och bär. Idag odlas både druvor och äpplen på Skepparps Vingård och man förädlar dessa råvaror till vin och cider enligt hantverksmässiga traditioner.

2011 togs första steget inom vinproduktion och man planterade 7000 vinstockar. Idag omfattar odlingen 22000 vinplantor, där den gröna druvan Solaris dominerar. Man odlar även de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis som används till både rosé och rött vin.
Sedan ett par år odlas även druvan Mertzling, vilken verkar ge en ny möjlighet för längre lagring av de mousserande vinerna. Under 2022 planterades flera nya sorter för test.

THORA Vingård

Hemsida: >> Thora Vingård

… ligger på Bjärehalvön som är välkänt för sina bördiga odlingsmarker.
Heather och Johan Öberg köpte gården utanför Torekov 2014. Efter många år som entusiastiska besökare av vingårdar världen över blev drömmen om att odla eget vin på den svenska landsbygden i Torekov verklighet. Samma år som vingården köptes planterades även de första vinstockarna vilket blev startskottet för det som idag är Thora Vingård. Gården byggdes om 2016 och i samband med ombyggnationen byggdes även ett vineri.
På vingården odlas Pinor Noir, Solaris, Pinot Gris, Ortega och Siegrebe. Druvorna växer sig mogna mellan maj och september för att sedan skördas och lagras i svenska ekfat, franska ekfat samt ståltank.
Fram till 2019 har familjen planterat över 13000 stockar och införskaffat utrustning med en första vinproduktion sommaren 2020. Gårdens viner finns f.n hos lokala restauranger och via Skoogs Vinhandel.

VEJBY VINGÅRD

Hemsida: >> Vejby vingård

Vinpionjären på Bjärehalvön som först började odla enbart blå sorter för att göra rödvin och sedermera bredda med oreangea viner på gröna sorter. I takt med att vinSverige och vingårdarna växte i storlek växte Vejby endast i vinkällaren med vinstilarna, och har först utökat odlingen detta året 2022 från 1 ha till 20 ha. Ett besöksmål och nätverkande vingård som satsar på vinturism, entreprenörskap och samarbetsprojekt för bygden.
Vejby Vingård är EU-ekologisk med gröna lövet men även biodynamiskt certifierad av Demeter. I vineriet finns ståltankar, betongägg, ekfat samt en världsunik Marani vinkällare med georgiska qvevri-lerkrus. Vejby Vingård Marani Qvevri Wine Cellar är välsignad av Georgiska ortodoxa kyrkan och Georgiska Ambassaden, samt förlänad det heliga georgiska Bolnisi-korset.

ÅHUS VINGÅRD

Hemsida: >> Åhus Vingård

… startades 2004 – som en av pionjärerna inom kommersiell svensk vinodling – av bl.a Ronny & Gunilla Persson. Åhus Vingård fick arrendera ett hektar mullhaltig väldränerad sandjord på en södersluttning ner till Helge å, av Jörgen Persson, lantbrukare i tredje generation på Färjegården mellan Åhus och Yngsjö. Marken hade använts för tobaksodling av Jörgens farfar vid början av 1900-talet.
De första stockarna planterades 2005. Undan för undan växte vingården till 70 rader med 3000 vinstockar. Sedan 2016 drivs vingården i ny regi. Lantbrukarna Jörgen & Karin Persson finns kvar och ägargruppen inkluderar nu Karin Birch & Carlo Tyrberg. Druvor i odlingen är bl.a Solaris, Seyval Blanc, Rondo och Leon Millot.
Vinerna från Åhus Vingård fått flera fina utmärkelser. Åhus Solaris XO och Åhus Rosé 2020 belönades samma år med var sin silvermedalj vid International Wine and Spirits Awards 2021. Många besökare från tidigare vinfestivaler minns deras röda vin Åhus Leon Millot 2018 som också belönades vid International Wine Awards 2020.

ÖSTERLENVIN

Hemsida: >> Österlenvin

… är en av de först anlagda vingårdarna i Skåne.
Thorsten Persson och Claes Olsson startade 2002 med en mindre odling om cirka 150 stockar och det var blå druvor och rött vin som gällde. Efter ett par säsonger förstod man att det krävdes extremt varma somrar och dom bestämde sig för att istället satsa på vita viner och rosé. Idag består vingården av 2500 stockar av Solaris, Rondo, Cabernet Cortis och Sauvignon Gris.
2009 byggdes ett vineri i skånsk stil med vasstak. Samtidigt fick Österlenvin alla tillstånd klara för att bli en kommersiell verksamhet.
Claes Olsson sålde sin del för ett par år sedan och idag äger Ylva och Thorsten Persson hela företaget.
I april 2021 brann vineriet som man hyrde ner till grunden och allt vin och all utrustning förstördes i branden. Inget kan stoppa en hängiven vinbonde och arbetet med att bygga ett nytt startade.
Under alla år har det genuint “österlänska vinet” gjort sig känt under namnet “Per Ols”. Våren 2022 kommer Österlenvins nya vineri att stå klart och vinerna kommer att byta namn till Österlenvins Vida och Österlenvins Råsa.
Österlenvin producerar högklassiga hantverksmässiga vita viner och roséviner. Vinerna har fått utmärkelser som Top Gold, Gold och Silver i International PIWI Wine Award.

Ostronöppning och vingårdsguidning

Världsmästaren i OSTRONÖPPNING ”OstronHasse” Johannesson …..

Guidade visningar i vinodlingen …..

Biljetter

Ni som är här har ju förköpt era biljetter. Om ni vill köpa fler provningsremsor eller vin så gör ni detta vid informationsdisken.

Häften med kuponger

Vinprovningarna betalas med kuponger. Häften med 10 kuponger kostar 260:-. Varje kupong motsvarar normalt en provsmakning. Några speciella viner kan kosta två kuponger.

Tareq Taylors vinprovar-mat

I gårdens restaurang serverar Tareq Taylor sin specialkomponerade "vinprovar-måltid" (för er som har förbokat) som passar till svenskt vin på druvan Solaris.