Smaka svenska viner

Välkommen till vinfestivalen 2024.
Det här är den 8:e festivalen sedan starten. 
Datum för festivalen 2024 är den 26-27 juli.
Vi önskar er en härlig dag med våra svenska viner!

FOTON - Sommarens stora vin-äventyr

Lägg gärna in dina bilder på Facebook och Instagram

#skepparpsvingård

1. Entré: Biljetter, information. Pressinformation
2. Vingårdarna (12 st). Här väljer du vilka viner du vill prova
3. Gustibus Wine & Spirit Academy vinskola / Vinet & Glaset
5. Skepparp Vingårds servering med festivaltallriken
6. Festivalbaren med dryck till maten m.m.
7. Vinodlingen. OBS! Ta inte med glasen utanför festivalområdet 
WC Toaletter

Behöver ni hjälp? Fråga gärna någon som har ett orange band runt halsen!

Träffa oss på Vinfestivalen

sommaren 2024 medverkar 12 vingårdar:

Domän Sånana

Facebooksida: >> Skillinge Domän Sånana

…  ägs av Percy och Anita Månsson vilka räknas som pionjärer inom svensk vinodling.
Redan 1994 planterade Percy de första vinstockarna på gården. Det rörde sig om hybrid-sorter som Zilga, Spulga och Sukribe. Det första vinet buteljerades 1999. Det dröjde dock till 2009 innan de första flaskorna fanns tillgängliga på Systembolaget.
1998 planterades ytterligare 380 st vinstockar på den nuvarande vingården väster om Skillinge på Österlen. Dessa gav inget bra vin så år 2000 planterade Percy 600 stockar av Vitis Vinifera sorten Rondo samt ytterligare 54 sorter, fyra av varje. Nu har man valt ut 14 sorter.
2010 blev man godkänd leverantör till Systembolaget. Redan 2011 tog Domän Sånana’s Clarét 2009 guldmedalj i SM i mathantverk klassen Svenskt vin. Gården producerar idag cirka 2000 flaskor per år.
Sånana är det namn som bönderna kallade de steniga och sandiga utmarker som allt sedan storskiftet tillhört gårdarna. Domän Sånana är en del av denna mark och har tillhört familjen Månsson sedan 1873.

FLÄDIE MAT & Vingård

På Flädie vingård har man odlat vindruvor sedan 2007 när de första stockarna planterades och idag finns ca 9000 vinstockar fördelade på 2,5 hektar. Större delen av odlingen består av fyra olika druvsorter; de blåa druvorna Rondo och Cabarnet Cortis, som används till röda viner och roséviner, samt de gröna druvorna Solaris och Phönix som man gör vitt stilla och mousserande vin på.
På Flädie vingård strävar man efter att arbeta med en ekologisk odlingsfilosofi och hög hantverksgrad.
Röda viner jäser med skalen på ståltank och lagras på amerikanska ekfat.
Rosévinerna pressas utan avstjälkning.
Vita viner jäser vid låg temperatur och lagras sedan på ståltank. Det vita vinet Aniara Barrique lagras dock på franska eller kaukasiska ekfat.
Flädies mousserande viner tillverkas enligt den traditionella metoden med andra jäsningen på flaskan.
Best National Producer of the Year Sweden AWC
Flädie Vingård och Vinproduktion har tilldelats sin andra stjärna i Austrian Wine Challenge och blev även utnämnd till årets bästa producent i Sverige – BEST NATIONAL PRODUCER OF THE YEAR – Sweden.

Gute Vingård

Hemsida: >> Gute Vingård

… har odlat vin i 20 års tid på södra Gotland. Med fantastiskt havsnära läge finns 17.000 plantor av sorterna Solaris, Phönix och Rondo. Arealen är på 5 hektar. Här odlar man ekologiskt och den kalkrika jorden sätter sin speciella karaktär på vinerna.
Normalt skördas de gröna druvorna i september för det mousserande vinet. Rondo och de resterande druvorna av Solaris och Phönix skördas i oktober då sockerhalten i druvorna är som högst.
Gute Vingårds strategi är att ta in olika vinmakare för varje vin, det gör att respektive vinmakare verkligen är expert på sitt eget vin. Alla viner förvaras i ståltank och merparten även på ekfat från Sverige, Frankrike och USA.
Tillsammans med 300 aktieägare driver Björn och Kim anläggningen som också består av ett gårdshotel samt destilleri. Gute Vingård visar gärna upp sin anläggning och har även guidade visningar hela sommaren.
På Vinfestivalen detta år kommer Gutevin att presentera bland annat ett rött vin.

Kullabergs Vingård

Hemsida: >> Kullabergs Vingård

… odlar druvor vid foten av det klippiga Kullaberg på Skånes västsida med höga ambitioner att göra bra vin. Här produceras mestadels vitt men även orange, rosé, röda och mousserande viner. Viner som hämtat flera medaljer i internationella vintävlingar. Förra året erhöll man Gastronomiska Akademins diplom för sitt arbete inom den svenska vinnäringen.
Man arbetar med vitikulturella metoder som förbättrar jordhälsa, jordstruktur och bidrar till ökad mångfald i och runt odlingslägena. Ört- och blomblandning finns mellan vinraderna, frukt- och landskapsträd längs odlingarna samt egen biodling.
Kullabergs Vingård har 14 hektar odlingar på tre lägen. Jordarna är heterogena med sand och lera som vilar på den unika bergarten Kullait.
De äldsta stockarna är från 2006. Här finns gröna druvsorter som Souvignier Gris, Solaris, Donauriesling, Muscaris, Auxerrois och Johanniter och blå som Pinot Nova, Cabernet Noir, Rondo, Regent och Spätburgunder. Dessutom finns ett testfält med 21 unika sorter.
Kullaberg har nyligen färdigställt ett nytt vineri med kapacitet för upp till 30 hektar odling. Byggnaderna har detta år nominerats till “Träpriset” som är en av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturtävlingar.
Vinmakare på Kullaberg är K Felix G Åhrberg och vinbonde/vd är Victor Dahl. Ägare är Björn Odlander och Paulina Berglund.
Foto: Studio Vega

Ljungbyholms Vingård

Hemsida: >> Ljunbyholms Vingård

På en sydsluttning mellan Båstad och Ängelholm i nordvästra Skåne, mitt i Vinlandet Bjäre, ligger Ljungbyholms Vingård. Med havet bara någon kilometer bort präglas klimatet av milda vintrar och långa somrar. Här odlas ett tiotal olika sorter varav Solaris, Phönix, Ortega, Riesel samt Souvignier Gris är gröna druvor och Rondo, Cabernet Cortis, Cabernet Noir, Bolero och Regent är röda sorter.
2019 planterades gårdens första vinplantor – knappt 100 stycken – för att året därpå utökas med 2.700 stockar. Därefter har man gjort nya planteringar varje år och har nu ca 5.000 stockar på ungefär 1,5 hektar. Vinodlingen är en del av ett aktivt lantbruk på Ljungbyholms gård som totalt omfattar 100 hektar.
Vingården drivs av makarna Annika och Joakim Palm.

LOTTENLUND ESTATE

Hemsida: >> Lottenlund estate

Fascinerande och innovativa Lottenlund Estate skriver in Skåne som ett allt intressantare vindistrikt i världens stora vinatlas. Vi höjer våra glas för Tina Berthelsen, för hennes hållbara dryckestankar och utsökta viner.

– Så skrevs motiveringen när juryn utsåg Lottenlund Estate som vinnare av Skånska Gastronomiprisets vinpris 2023.
Lottenlund Estate är första generationens familjeägd vingård och etablerades 2016. Gården drivs av Tina Berthelsen och sambon Manfred Dröschler. Visionen är att erbjuda unika dryckesupplevelser med den bästa, mest innovativa dryckesportföljen och med minsta möjliga miljöavtryck. Här odlas 7 sorters svampresistenta druvor på 10.5 ha på 2 lägen; Allerum strax norr om Helsingborgs centrum och vid Segelstorps strand på Bjärehalvön. Totalt 45.000 vinstockar är planterade i 3 etapper mellan 2016 och 2023. Druvfamiljen är nu komplett med 4 gröna druvsorter: Solaris, Muscaris, Donau-Riesling och Souvignier Gris samt 3 blå druvsorter: Cabernet Cortis, Pinot Nova och Monarch. Genom att odla flera druvsorter på två olika lägen skapas mångfald av smakupplevelser i dryckerna.
Gården producerar enligt low intervention-metoden* vita torra viner, vita söta viner, rosévin, mousserande viner, rött vin, vermouth och destillat. Man tillvaratar vinodlingens resurser genom att destillera pressresterna till ett mjukt druvdestillat likt grappa och producerar även äppelbrandy från egen äppelodling, gin, akvavit och en skånsk tolkning av Pommeau.
* def. “sparsam användning eller avsaknad av “extra” som filtrering, klarningsmedel, överdriven SO2, kommersiell jäst, tillsatser, ekchips etc.”

LÅNGMYRE ESTATE

Hemsida: >> Långmyre vineri

… är en Krav-certifierad vingård på Gotland etablerad 2018 med sin första skörd 2020. Ägare är Andrea Guerra från Salerno i Italien, med utbildning och flera års bakgrund som vinmakare och vinagronom och sommelier och Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin och konsten kring dess tillverkning.
Under våren 2018 planterades 26.000 vinplantor på fem hektar. Odlingen består i dagsläget av fem olika sorters druvor, tre gröna (Fleurtai, Soleri och Sauvignon Kretos) och två blå (Merlot Kanthus och Cabernet Volos). Sorterna är så kallade piwi-sorter, eller hybrider framtagna av Vivai Rauscedo i norra Italien. De är korsningar på traditionella vindruvor och vilda druvor och är såväl resistenta mot många sjukdomar som anpassade till vårt nordiska klimat. Jordmånen är kalkrik, mycket likt den terroir som kännetecknar Chablis och Champagne i Frankrike. Jorden består även av omkring 70% sand vilket ger utmärkt naturligt dränage.
Årgång 2023 producerades omkring 6000 flaskor av rosévin, vitt, rött, orange och mousserande vin. När vingården nått vuxet tillstånd kommer 26 000 flaskor produceras, med minimal påverkan på miljön.

SKEPPARPS VINGÅRD

Hemsida: >> Skepparps Vingård

… ägs och drivs av Bengt Åkesson på familjens släktgård i Skepparps öster om Ravlunda by på Österlen. Här har länge odlats äpplen.
År 2011 tog man de första stegen inom vinproduktion och planterade 7.000 vinstockar. Idag har gården 25.000 vinplantor på 5,5 hektar, där den gröna druvan Solaris dominerar. Solaris är ju Sveriges mest odlade druva, och med all säkerhet den druva som kommer att vara signifikant för svenskt vin över tid. Man odlar även de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis som används till både rosé och rött vin.
Sedan ett par år odlas även druvan Mertzling, vilken verkar ge en ny möjlighet för längre lagring av de mousserande vinerna. Under 2022 planterades ytterligare ett par nya sorter, Cabaret Noir, Sauvignon Gris och Sauvitage för test.
Skepparps Vingård har ett eget vineri där alla egna viner framställs. Man tar även hand om andra vingårdars skörd för deras vinframställning. Speciellt anlitas man av andra för framställning av olika mousserande viner. All framställning av mousserande viner görs enligt ”Traditionell metod” där vinet får sin andra jäsning på flaska.
Skepparps Vingård har blivit mycket rosade och omskrivna för sina mousserade viner där flaggskeppen Grand Prix görs som vitt och rosé. Man tillverkar även en Demi sec (Final) med viss sötma och en Zero Dosage där inget socker finns kvar efter andra jäsningen.

STORA BORÅKRA Vingård

Stora Boråkra har anor från Blekinges dansktid. Ägare är sedan 1996 makarna Staffan och Lil Ottosson som är den fjärde generationen på gården. 2009 planterades de första 300 vinstockarna Solarisdruvor och Rondo på gården vilket idag har växt till ca 4000. Andelen Solaris är idag cirka 98%.
Man låter druvorna hänga kvar så att mognaden blir maximal. Ofta skördas det i början på oktober. Det är många olika faktorer som avgör när man beslutar att skörd skall ske. Den fysiska mognaden och sockerhalten, men också angrepp av bin och getingar samt bladmögel och gråmögel som kommer med den fuktiga hösten.
Vingården ligger på en fin södersluttning på bra jordbruksmark nära vatten. Där finns förutom vingård, ett vineri och ett besökscenter för att ta kunna ta emot besökare.

ÅHUS VINGÅRD

Hemsida: >> Åhus Vingård

… startades 2004 – som en av pionjärerna inom kommersiell svensk vinodling. De första stockarna planterades 2005 vid Färjegården mellan Åhus och Yngsjö, på på en varm södersluttning ner till Helge å med mullhaltig väldränerad sandjord.  Marken, som ägs av Jörgen & Karin Persson, lantbrukare i tredje generation, användes för tobaksodling av Jörgens farfar vid början av 1900-talet.
Undan för undan växte vingården till drygt 4000 vinstockar fördelade på sorterna Solaris, Seyval Blanc, Phoenix, Rondo och Leon Millot.
Åhus Vingård erbjuder tre olika stilla vita viner,  mousserande vitt och rosé, stilla rosé och rött vin. Samtliga viner flerfaldigt belönade vid internationella bedömningar. Många besökare från tidigare vinfestivaler minns särskilt deras röda vin Åhus Leon Millot. 
Vingården och vineriet drivs av Jörgen & Karin Persson och Karin Birch & Carlo Tyrberg. Odlingens 72 vinrader sköts tillsammans med ca 170 engagerade och kunniga odlare. Under sommaren är vingården öppen för besök och provsmakning.  Utsedd till Skånes bästa dryckesproducent 2023, av Magasinet Skåne.

ÄSTAD VINGÅRD

Hemsida: >> ÄSTAD VINGÅRD

På Ästad Vingård odlas ekologiska druvor och gör man gör egna viner. Den största delen av skörden blir mousserande vin enligt traditionell metod med andrajäsning på flaska. Druvan som odlas är Solaris. År 2011 sattes de första plantorna och idag finns cirka 30.000 vinstockar fördelade på en inlandsodling samt en kustodling. Ute vid kusten står även några experiment med Chardonnay och Pinot Noir.
Jämfört med kustodlingen i Morup har inlandsodlingen ett betydligt tuffare klimat att tampas med. Men de svala somrarna gör att druvorna ofta får en hög syra och fina gröna toner i smaken. Vid kustodlingen hjälper havet till att värma upp omgivningarna och odlingsmarken är en gammal havsbotten.
Ästad Gård var från början ett jordbruk med mjölkproduktion. År 1985 tog Rolf och Ann-Catrine Carlsson över efter Rolfs föräldrar och 2010 tog barnen Linda, Mattias och Daniel vid och Ästad blir vingård. Vinmakare Claes Bartoldsson leder arbetet på vingården och har varit med sedan starten. Det är Claes som bestämmer när det är dags att binda skott, löva av, vilket gödsel som ska användas och när det är dags att plocka in skörden

ÖSTERLENVIN

Hemsida: >> Österlenvin

… är en av de först anlagda vingårdarna i Skåne.
Thorsten Persson startade Österlenvin 2002 tillsammans med Claes Olsson. De började med 150 stockar av Rondo. Tidigt upptäckte de att det inte räckte med 150 stockar och bestämde sig för att satsa på gröna druvor och producera vitt och rosé istället. Idag består vingården av 2800 stockar av Solaris, Rondo, Cabernet Cortis och Sauvignon Gris.
2009 byggdes ett vineri i skånsk stil med vasstak. Samtidigt fick Österlenvin alla tillstånd för att driva en kommersiell verksamhet.
Claes Olsson sålde sin del för ett par år sedan och idag äger Ylva och Thorsten Persson hela företaget.
I april 2021 brann vineriet, som man hyrde, ner till grunden och allt vin och all utrustning förstördes. Inget kan emellertid stoppa en hängiven vinbonde, så ett nytt vineri byggdes några hundra meter från det ursprungliga. Detta invigdes sommaren 2022.
Österlenvin producerar högklassiga hantverksmässiga viner såsom Österlenvins Vida, Österlenvins Råsa samt Österlenvins Bubbel som är ett mousserande vin gjort enligt champagnemetoden. Vinerna har fått utmärkelser som Top Gold, Gold och Silver i International PIWI Wine Award.
Sommaren 2025 kommer Österlenvins Råsa Bubbel att introduceras.
Österlenvin tar emot besökare för visning och vinprovning.

Ostronöppning och lite annat

Världsmästaren i OSTRONÖPPNING ”OstronHasse” Johannesson kommer att vara på plats sommaren 2024 och tävlingar i sabrering är också planerade. 
Sommelier Anders Öhman har vinprovarkurser, sommelier Mattias Säfvenberg säljer sin bok om svenska viner och Munskänkarna finns på plats i eget tält.

Biljetter

Ni som är här har ju förköpt era biljetter. Om ni vill köpa fler provningsremsor eller vin så gör ni detta vid informationsdisken.

Häften med kuponger

Vinprovningarna betalas med kuponger. Häften med 10 kuponger kostar 300:-. Varje kupong motsvarar normalt en provsmakning. Några speciella viner kan kosta två kuponger.

Tareq Taylors vinprovar-mat

I gårdens restaurang serveras Tareq Taylors specialkomponerade "vinprovar-måltid" (för er som har förbokat) som passar till svenskt vin på druvan Solaris.